Seni.


Bercakap tentang seni, dalam geologi pun ada menyentuh tentang konsep kesenian. Barangsiapa yang ingin menjadi Ahli Geologi, mereka mesti mempelajari sebuah kitab bertajuk Paleontologi. Kitab ini mengupas tentang kehidupan hidupan lampau. Biasanya yang disentuh adalah fosil. Fosil ini pula umumya terbahagi kepada mikrofosil (kecil, yang kadang-kadang terpaksa menggunakan mikroskop untuk melihatnya) dan makrofosil (besar). Atas sebab itu bakal atau Ahli Geologi berpeluang mempelajari satu objek dari sekecil-kecil atom sehingga sebesar-besar bumi. Apabila melihat objek yang seni, maka ia perlu kepada ketelitian, ketekunan, kepakaran, ketajaman dan jika perlu penghayatan di dalam mencerapnya. Daripada sini, bagi mereka yang bijak berfikir sebenarnya seorang Ahli Geologi semestinya juga ahli seni. Itupun jikalau konsep kesenian dalam geologi berjaya dicerna dan meresap di dalam diri mereka.

Seni... Sebenarnya apa itu seni? Saya pun tidak tahu apa itu seni... hehe, guraulah. Ada secuplikan di antara kita mengatakan seni itu ada pada silat, lukisan, nyanyian dan muzik. Betulkah? Betul... memang betul. Tapi bagi saya kalau kita menyempitkan sesuatu yang sememangnya luas, kita silap! Bagi saya seni ini adalah sangat luas. Sesuatu yang melambangkan kehalusan... ketelitian... kepakaran... kekhusyukkan/keasyikkan... kelembutan... kecantikan... keharuman... penghayatan.... ketajaman dan ketulusan. Maknanya setiap benda di dunia ini ada nilai seninya tersendiri termasuklah geologi, penulisan, pengucapan, kepimpinan dan lain-lain.

Dalam penulisan saya amat berminat dengan cara penulisan dua orang Sasterawan. Seorang Sasterawan Nusantara, Prof. Hamka. Seorang lagi Sasterawan Malaysia, Dato` Shahnon. Prof. Hamka ini lebih berkonsepkan kelemah-lembutan. Manakala Dato` Shahnon agak keras sedikit. Jikalau anda ingin mengetahui kesenian mereka di dalam penulisan, boleh membaca buku Tenggelamnya Kapal Van De Wijck dan Merantau ke Bali. Ini buku Prof. Hamka. Buku Dato` Shahnon yang terkenal pula adalah SHIT. Pelbagai metafora yang kita boleh lihat di dalam buku beliau. Apapun, bersamalah kita belajar dan mendaulatkan seni khususnya di dalam penulisan. Kerana penulis yang berjiwa seni akan menulis dengan menggunakan hatinya yang bersih dengan panduan akal. Impaknya, tulisan itu kelihatan seperti bernyawa dan menusuk ke lubuk hati pembaca. Tanpa seni, sesebuah tulisan itu mungkin umpama bangkai bernyawa. Mungkin... Bersama kita mencubanya! Babai...

6 Hari!

Saudara, tahukah anda berapa lama penciptaan langit dan bumi? Adakah 1000 tahun? 10,000 tahun? atau beribu-ribu lemon tahun? Mesti menarik perbincangan ini kan. Baiklah, sebenarnya langit dan bumi dicipta oleh Allah SWT hanya 6 hari (age, era, time) sahaja. Ini ada disebut di dalam Surah Hud ayat 7 bermaksud, "Dan Dia yang mencipta langit dan bumi dalam masa 6 hari dan adalah Arasynya di atas air...". Di dalam Alkitab terbitan Bible Society of Malaysia pun ada menyebutkan bahawa penciptaan alam ini mengambil masa 6 hari. Cuma, ada perbezaan tafsiran berkenaan dengan `6 hari` di antara Al-Quran dan Alkitab. Apapun, saya tidak berhasrat memanjangkannya di sini. Apa yang mengagumkan kita ialah, penemuan sains terkini turut membenarkan berkenaan `6 hari` itu. Menakjubkan!


Pasak motivasi yang boleh dipetik daripada kebesaran Allah SWT ini adalah berkenaan dengan disiplin masa. Apapun yang kita lakukan kalau ingin menggapai kejayaan, kita mestilah mempunyai disiplin masa yang kuat. Tempoh 6 hari itu sudah cukup untuk menjelaskan kepada kita betapa perlunya perancangan sebelum menuntaskan sesuatu. Mesti ada penjadualan kerja. Dan, wajib ada sasaran. Ungkapan `masa itu emas` sudah tidak relevan lagi sekarang ini. Kerana, masa itu hakikatnya jauh lebih berharga daripada emas. Emas hilang boleh diganti. Masa yang berlalu, kerat jari sekalipun tidak akan kembali. Pemimpin Jepun pun telah meletakkan disiplin masa sebagai resolusi teratas untuk bangkit selepas kehancuran Hiroshima dan Nagasaki. Demikianlah kepentingan di dalam pengurusan masa.


Persoalannya sekarang, bagaimanakah yang dikatakan seorang yang mempunyai disiplin masa yang kuat? Dimudahkan bicara, pada saya seseorang itu dikatakan mempunyai disiplin masa yang kuat apabila, 1. Tidak bertangguh, 2. Membuat perancangan sistematik sebelum melakukan sesuatu, 3. Melaksanakan perancangan itu bersungguh-sungguh (sebelum, semasa dan selepas), 4. Menyelesaikan sesuatu masalah secara berkumpulan sekiranya ia lebih efektif (bijak menggunakan kemudahan yang ada), 5. Mendahulukan perkara yang perlu/senang terlebih dahulu sebelum yang kurang perlu/sukar, 6. Menyediakan keperluan urusan pada esok hari sebelum tidur (sentiasa bersedia lebih awal) dan 7. Sentiasa mengisi masa sewaktu lapang dan sihat, kerana kita tidak tahu bila masanya kita tiba-tiba sibuk dan sakit. Saya masih ingat pesan seorang kawan genius saya sewaktu di matrikulasi dulu, beliau mengatakan "... kasih sibuk-sibuk bah itu diri dengan kerja-kerja yang berfaedah...". Selamat mencuba!

PEMBERITAHUAN.

Ayat-ayat Al-Quran yang dipaparkan dalam blog ini adalah ayat yang bersifat SAINTIFIK. Justeru, GMC mengharapkan agar pengunjung-pengunjung yang bukan beragama Islam tidak berasa rimas melayari blog ini. GMC juga amat berbesar hati sekiranya ada pengunjung daripada agama lain yang sudi berkongsi ayat-ayat bersifat SAINTIFIK yang terdapat di dalam Kitab agama masing-masing. Sekiranya ada, sila tinggalkan di ruangan komen atau emelkan ke yangmemakmurkan@gmail.com. Terima kasih.
Related Posts with Thumbnails

WHAT DOES GEOLOGIST DO

Geologists work to understand the history of our planet. The better they can understand Earth’s history the better they can foresee how events and processes of the past might influence the future.

WHAT IS GEOLOGY

Geology is the study of the Earth, the materials of which it is made, the structure of those materials, and the processes acting upon them. It includes the study of organisms that have inhabited our planet. An important part of geology is the study of how Earth’s materials, structures, processes and organisms have changed over time.

GEOLOGY AS A CAREER

Geologists work in a variety of settings. These include: natural resource companies, environmental consulting companies, government agencies, non-profit organizations, and universities. Many geologists do field work at least part of the time. Others spend their time in laboratories, classrooms or offices. All geologists prepare reports, do calculations and use computers.

  © Blogger templates GeoMotivator.Com by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP