Tiada Keseronokan Bekerja?

Gnies

Anda seronok dengan pekerjaan anda sekarang? Jangan tipu... he he. Kalau seronok baguslah, tahniah. Boleh jadi keseronokan anda itu disebabkan pekerjaan anda sekarang adalah idaman anda sejak kecil lagi. Tapi bagaimana pula bagi mereka yang tidak senasib dengan anda? Iaitu, pekerjaan yang mereka ada sekarang adalah satu pekerjaan yang bukan pilihan hati mereka. Terpaksa terima demi survival hidup.

Golongan pekerja seperti ini akan selalu murung di tempat kerja. Setiap petang hari jumaat, langkahnya laju meninggalkan pejabat sambil tersenyum riang. Apabila tiba pagi isnin, terasa berat kaki dan hati untuk melangkah ke pejabat. Fenomena ini jika berterusan, bisa merudumkan paras produktiviti seluruh pekerja dalam negara kita. Amat bahaya!

Justeru, bagaimana mengatasi permasalahan ini? Caranya adalah, tanamkan keseronokan bekerja di dalam diri setiap pekerja. Bagaimana pula mewujudkan rasa seronok itu. Pakar-pakar motivasi tanahair telah memberikan petua mereka, termasuk Dato` Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah melalui bukunya, "55 Petua Seronok Bekerja".

Sebenarnya ada satu petua yang saya ingin kongsikan. Tapi, ia belum teruji lagi. Mungkin kita boleh bersama-sama mengujinya. Saya mendapat idea ini daripada fenomena pembentukan batuan metamorf (jelmaan) di dalam geologi. Batuan pada asasnya ada tiga jenis iaitu, sedimen, igneus dan metamorf. Ringkasnya, batuan metamorf ini terbentuk apabila mana-mana tiga batuan ini mengalami tekanan dan suhu tertentu. Nama batu itu akan berubah samada menjadi gnies, syis, filit, hornfels, kuarzit dan lain-lain lagi bergantung kepada asalan serta kadar tekanan dan suhu yang diterima.

Nampak? Maknanya, batu jenis ini akan boleh 'menyesuaikan diri' dengan persekitaran barunya. Ya... walau di mana sahaja dalam litosfera bumi. Demikian juga halnya dalam keseronokan bekerja. Pekerjaan yang bukan pilihan utama kita bukanlah alasan untuk kita tidak menyeronokan diri bekerja. Sesuaikan diri kita dengan pekerjaan itu tanpa membuang cita-cita sebenar kita. Contoh mudah, jika cita-cita sebenar anda ingin menjadi seorang guru. Tetapi tiba-tiba anda terpaksa menjadi seorang polis. Sudah pasti anda tidak akan seronok!

Jadi... cara untuk seronok adalah, jadikan diri anda sebagai `guru` di dalam "polis". Anggaplah diri anda guru dan bukan polis. Sebagaimana batuan metamorf tadi, walaupun namanya bertukar-tukar tapi ia tetap metamorf. Pada kad nama anda adalah polis. Tapi di dalam diri anda adalah guru. Berfikir, bercakap dan bertindak setangkas seorang polis tapi kaedah kerja dan matlamatnya bukan menghukum sesiapa melainkan untuk mentarbiyah/mendidik diri dan masyarakat. Begitu juga jika anda ingin menjadi seorang ahli perniagaan, ahli politik, doktor, peguam dan sebagainya.

Selamat mencuba!Nota: Jadikanlah pekerjaan anda sekarang sebagai universiti. Tempat berlatih untuk mempersiapkan diri dalam rangka mencapai cita-cita anda yang sebenar.

Selamat Kembali Kpd Fitrah 1430H/2009M

SELAMAT KEMBALI KEPADA FITRAH 1430H/2009M DIUCAPKAN UNTUK SEMUA MUSLIMIN & MUSLIMAT WALAU DI MANA SAHAJA BERADA. GMC MEYUSUN 10 JARI MEMOHON AMPUN DAN MAAF ZAHIR BATIN. SEMOGA HARI LEBARAN INI, MENJADI MEDAN KEPADA KITA UNTUK SALING MENGERATKAN IKATAN PERSAUDARAAN.
Related Posts with Thumbnails

WHAT DOES GEOLOGIST DO

Geologists work to understand the history of our planet. The better they can understand Earth’s history the better they can foresee how events and processes of the past might influence the future.

WHAT IS GEOLOGY

Geology is the study of the Earth, the materials of which it is made, the structure of those materials, and the processes acting upon them. It includes the study of organisms that have inhabited our planet. An important part of geology is the study of how Earth’s materials, structures, processes and organisms have changed over time.

GEOLOGY AS A CAREER

Geologists work in a variety of settings. These include: natural resource companies, environmental consulting companies, government agencies, non-profit organizations, and universities. Many geologists do field work at least part of the time. Others spend their time in laboratories, classrooms or offices. All geologists prepare reports, do calculations and use computers.

  © Blogger templates GeoMotivator.Com by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP