Membina Jiwa Besar!


Apa makna jiwa besar? Apabila bercakap tentang pentakrifan jiwa besar, kita tidak boleh lari daripada mengaitkannya dengan perkataan merdeka. Berdasarkan pembacaan saya, perkataan merdeka berasal daripada Bahasa Sanskrit, mahardika. Perkataan ini terdiri daripada dua kata dasar iaitu maha dan ardika. Maha bererti besar, sedangkan ardika bererti jiwa. Jadi, perkataan merdeka mengandung makna jiwa besar. Dengan demikian negarabangsa yang merdeka semestinyalah adalah negarabangsa yang memiliki jiwa besar. Itu tentang asal-usul perkataan jiwa besar. Jadi, bagi mendefinisikan perkataan jiwa besar maknanya kita berbicara tentang takrif merdeka.

Bermacam-macam pula pengertian merdeka ini. Tapi, dalam puluhan `mazhab` itu pendefinisian mereka tidak lekang daripada perkataan `bebas`. Bebas daripada penjajahan, bebas membentuk halatuju sendiri, bebas mengatur corak sosial, ekonomi, pendidikan dan lain-lain. Pendek kata, bebas daripada sebarang `perkara buruk`. `Perkara buruk` itu pula mencakupi pelbagai bidang. Bemula dengan diri sendiri, keluarga, masyarakat, bangsa, negara dan dunia seluruhnya. Demikian jugalah pendefinisian bagi perkataan jiwa besar itu.

Bagi seorang pemimpin, memiliki jiwa besar ini sangat penting. Tidak kiralah anda pemimpin apa. Maknanya, seorang pemimpin yang berjiwa besar itu meletakkan Tuhannya melebihi makhlukNya. Kita mungkin boleh `bebas` daripada mahklukNya, tapi kita tidak akan boleh bebas daripada Tuhan, kan? Sejurus selepas kita menyemai sifat di atas di dalam diri kita, akan lahirlah sifat-sifat pemimpin sejati secara sendirinya. Berani, tabah, berkeyakinan, pantas, berkarisma, tajam membaca masa depan, inovatif, kreatif, produktif, menawan hati rakyat, zuhud, wara` dan pelbagai lagi sifat lain. Kalau kita meletakkan makhlukNya mengatasi Tuhan, habislah. Parti/jemaah hanya akan digunakan untuk mencari makan, memenuhkan periuk nasi sendiri dan kerabat. Sepatutnya apa? Sepatutnya parti/jemaah itu digunakan untuk berjuang bukan untuk `cari makan`.

Bercakap tentang ini saya teringat kisah suka-duka semasa menjadi pemimpin mahasiswa dulu. Ya, tidak dinafikan ada juga kegagalan yang dihadapi. Pun begitu, ada juga beberapa kejayaan yang dikecapi. Pemimpin mahasiswa juga mesti mempunyai jiwa yang besar. Maklumlah yang dipimpin itu bukan budak tadika. Kesemuanya golongan terpelajar yang bakal mencorakkan negara pada masa akan datang. Saya pernah duduk sepentas dengan pensyarah berstatus profesor di dalam forum yang membincangkan isu mahasiswa/i. Pada mulanya berbincang. Di pertengahan bertukar menjadi perdebatan dan akhirnya pengerusi menyimpulkan bahawa hujah saya yang diterima pakai dan bukan profesor itu.

Profesor itu tidak puas hati walaupun forum itu sudah sebulan berlalu. Apa yang saya ingin nyatakan di sini adalah, tanpa jiwa yang besar mana-mana pemimpin mahasiswa akan kecut perut berdebat dengan seseorang yang berstatus profesor. Selain itu, saya juga turut mencadangkan agar pemimpin mahasiswa diberikan peluang berkhutbah jumaat di dalam masjid universiti. Cadangan saya diterima dan saya telah menghantar hampir 10 nama untuk menjadi khatib jumaat. Salah seorangnya adalah saya.

Tidak dinafikan, kami tidak sehebat para ustaz di luar sana. Tapi alhamdulillah boleh disampaikan. Berkhutbah di depan para pensyarah dan ribuan mahasiswa/i bukannya mudah. Tapi dengan jiwa yang besar insyaAllah berjaya dituntaskan. Satu lagi, semasa perhimpunan pemimpin mahasiswa seluruh Malaysia di salah sebuah hotel di KL bersama Pak Lah (masa itu masih TPM). Dalam sesi soal jawab, saya telah menyuarakan tentang ketidakseimbangan pengagihan khazanah negara. Ada negeri yang dapat banyak, ada yang dapat sedikit termasuk Sabah walaupun Sabah terkenal sebagai penyumbang hasil bumi kepada negara.

Saya persoalkan bagaimana mekanisma pengagihan itu? (cukup berlapiklah tu... niat saya sebenarnya nak protes kenapa Sabah masih mundur, walau hasil buminya banyak). Soalan kedua berkenaan dengan kaedah di pihak kerajaan di dalam membanteras gejala sosial di kalangan remaja. Hujah saya, kenapa kita hamburkan wang rakyat untuk membuat kempen itu ini, sedangkan kita biarkan punca-punca gejala itu terus hidup subur. Seperti pusat hiburan, judi, arak dan lain-lain lagi. Bukankah usaha membanteras itu akan tercantas dengan sendirinya? Membazir! Sekali lagi tanpa jiwa yang besar ia sukar untuk dilakukan.

Memiliki jiwa yang besar bukanlah sesuatu mustahil . Ia hanya perlu keazaman dan usaha keras serta istiqamah. Berusahalah memiliki jiwa yang besar walau apapun jawatan anda. Ya, walaupun anda seorang penganggur atau tukang kebun! Apa yang saya contohkan di atas adalah sebahagian perjalanan hidup saya semasa di kampus dulu. Bukan niat untuk mebanggakan diri. Sifat itu boleh menghakis kebesaran jiwa sesorang. Apa yang saya nukilkan di atas juga mungkin bukanlah satu sumbangan yang bolah dibanggakan.

Tetapi, apa yang penting adalah kita ikhlas menegakkan suruhan Tuhan. Hanya takut pada Tuhan dan tidak sama sekali kepada mahklukNya. Kepada kawan-kawan yang membaca entri ini, apa khabar? Mudah-mudahan perjuangan kita itu dapat diteruskan walau di mana kita berada. Paling tidak, kita mampu memimpin diri sendiri agar tidak terkucil dari landasanNya.

Namaku, Motivasiku!

Hari ini saya memilih untuk bicara soal 'nama'. Dalam Bahasa Inggeris `name`. Dalam Bahasa Dusun Kimaragang `ngaran`. "Isai ngaran nu?" ertinya siapakah nama anda? Apabila bercakap tentang topik ini, ramai ilmuan yang memfokuskan huraian mereka kepada betapa perlunya memberikan nama anak dengan nama yang mempunyai makna yang baik dengan hujah bahawa nama itu adalah doa. Bagaimanapun, izikan saya membawa perhatian anda ke satu arah yang sedikit berbeza, iaitu `Namaku, Motivasiku!`. Maknanya, saya akan mengupas tentang topik `nama` dari sudut atau prespektif motivasi.

Baiklah, amalan pemberian nama anak selepas kelahiran adalah pelbagai di dalam masyarakat Malaysia yang berbilang bangsa dan agama. Kalau yang beragama Islam, biasanya nama itu diambil daripada Bahasa Arab yang mempunyai bunyi yang menarik dan makna yang baik. Contohnya, `Abdul Azim-hamba Allah yang agung`, `Abdullah-hamba Allah`, `Ainul Mardhiah-mata yang diredhai` dan lain-lain lagi. Berbeza pula dengan yang non-muslim. Biasanya mereka merujuk kepada tokoh-tokoh Barat (David, Mary, Kenedy dan lain-lain). Ada juga yang merujuk kepada nama-nama yang terdapat di dalam Kitab Bible seperti `Petrus`, `Joseph` dan yang seumpama dengannya. Selain itu, terdapat juga yang menamakan anak berdasarkan sifatnya masa kecil.

Apapun nama anda dan bagaimanapun kaedah penamaannya, yang penting adalah nama itu mempunyai makna yang baik. Justeru, bagaimanakah menjadikan nama anda sebagai sumber motivasi? Jawabannya mudah sahaja, jadikan nama anda sebagai matlamat hidup. Tapi ini hanya terpakai bagi pemilik nama-nama yang baik. Yang di sebaliknya itu, terpaksa tukar namalah. Ya, saya ulangi jadikanlah nama anda sebagai MATLAMAT HIDUP. Saya tahu, perkara ini simple. Tapi, `simple-simple`pun ramai yang melihat tetapi tidak nampak. Apatah lagi bertindak mempraktikkannya.

Baik, apabila disebut `matlamat` maknanya ia menuntut kepada pengorbanan dan kerja keras untuk mencapainya. Contohnya apabila nama anda `Muhammad`, maknanya `yang terpuji`. Lantas, anda boleh letakkan matlamat hidup anda menjadi `sesorang` yang terpuji. Kalau doktor, doktor yang terpuji. Guru sebagai guru yang terpuji, petani sebagai petani yang terpuji dan seumpama dengannya. Bagi mencapai `kepujian` itu, tidak ada cara lain kecuali pengorbanan dan kerja keras. Kadang-kala nama kita disandarkan kepada nama seorang tokoh walau maksudnya tidak jelas seperti `Kennedy'. Beliau (John F. Kennedy) merupakan tokoh pemimpin rakyat Amerika yang dikatakan mati ditembak. Jika nama anda `Kennedy` misalnya, mungkin boleh digunakan sifat keberanian dan kepimpinannya membela rakyat sebagai matlamat? Yakni, menyemai sifat keberanian dan kepimpinan di dalam diri anda seperti mana yang terdapat di dalam diri mendiang John F. Kennedy.

Wujud juga kes `2 in 1`. Maksud saya adalah nama itu sudahlah maknanya baik, bekas pemilik nama itu juga merupakan seorang tokoh tersohor. Contohnya `Usamah Bin Zaid R.A`. `Usamah` ertinya ialah Singa. Singa itu pastinya melambangkan kegagahan dan kepahlawanan. Beliau telah dilantik oleh Nabi Muhammad SAW sebagai Panglima perang walaupun umurnya belum genap 20 tahun. Usia yang muda tidak menghalangnya dipilih mengetuai perang walau ramai sahabat senior yang lain. Jadi, bagi mereka yang memilih nama ini, jadikanlah sifat dan ketokohannya sebagai matlamat di dalam kehidupan. Katakan kepada diri anda, "oleh kerana namaku Usamah maka aku ingin menjadikannya idola. Aku ingin memiliki ketokohan sepertinya. Aku akan cuba sebaiknya untuk memiliki sifat tersebut. Aku sama sekali tidak akan mencemarkan namanya." InsyaAlah, kalau ini berjaya anda amalkan dengan sendirinya anda telah membentuk keperibadian diri anda dan pada masa yang sama anda telah meletakkan matlamat hidup yang betul serta berada di dalam `gelanggang perjuangan` untuk mencapainya.

Kaedah ini berguna apabila anda berada dalam dilema, bermasalah atau berlaku kemerosotan motivasi diri. Apabila situasi ini menimpa anda, bertenanglah dan cuba berfikir tentang nama anda. Contohnya nama anda sebagai `Saifullah`, maksudnya `pedang Allah`. Apa tindakan yang harus anda lakukan? Bermonologlah dengan diri sendiri. Berbicara dan berbincang dengan diri sendiri (jangan buat di tempat orang ramai, nanti orang cakap `gila`, ha ha ha!). Monolognya mungkin seperti ini, "ohhh...sedihnya aku gagal lagi dalam exam. Kawan-kawanku semua lulus. Aku seorang sahaja yang macam ni. Aduh, sedihnya... Jangan mengalah Ful, kuatkan semangat! Nama kau kan Saifullah, pedang Allah. Sifat pedang tidak pernah gentar kepada lawan dan kegagalan. Sifat pedang akan terus `berjuang` sehingga ke titisan darah terakhir. Apatah lagi kau itu pedang Allah. Allah mengamanahkan kau untuk menggunakan pedang ini di dalam `gelanggang ilmu`. Hunus pedangmu! Berjuanglah wahai Saiful... Berjuanglah!" Nah! sekarang sudah terang lagikan bersuluh kan?

Ya, memang diri kita tidak mampu untuk sama seperti tokoh-tokoh itu. Tapi, sekurang-kurangnya hidup kita mengarah ke situ. Ada arahnya dan ada pendorong kuat di dalam diri kita. Sedih juga apabila ada segelintir yang mempunyai nama yang baik tapi akhlaknya tidak sebaik namanya. Kita sendiri melihat terpampang di dada-dada akhbar. Nama bukan main cantik lagi tapi, merogol cucu, merompak, membunuh, menagih dadah dan bermacam-macam lagi (moga kita dijauhkan daripada gejala najis dan keji itu). Kenapa perkara ini berlaku? Jawaban saya, antara faktor utama adalah mereka tidak menghargai anugerah nama yang diberikan kepada mereka. Mereka tahu tetapi tidak faham apa maksud nama mereka. Mereka tidak kenal siapakah pemilik nama itu sebelum mereka. Mereka juga tidak menjadikan nama mereka MATLAMAT HIDUP! Ayuh! cetuskan perubahan. Ingatlah, jasad kita akan mati tapi nama kita akan kekal selama-lamanya. Di dunia kita dipanggil dengan nama itu, di dalam kubur kita dipanggil/dikenang dengan nama itu dan di akhirat kita juga diadili dengan nama itu. Wallahua`lam.Nota: Nama saya Muhammad Umar, ertinya `Yang Terpuji dan Memakmurkan`. Semoga Allah SWT menjadikan diri saya seperti yang dimaksudkan oleh nama itu. Nama itu juga kombinasi nama dua orang sahabat karib iaitu, Nabi Muhammad SAW dan Saidina Umar Al-Khattab R.A. Pastinya ikutan saya adalah Nabi SAW. Idola saya adalah Umar Al-Khattab R.A. Yang menariknya nama itu adalah pilihan saya sendiri, bukan ibu bapa. Tapi, mereka merestuinya. Amin...
Related Posts with Thumbnails

WHAT DOES GEOLOGIST DO

Geologists work to understand the history of our planet. The better they can understand Earth’s history the better they can foresee how events and processes of the past might influence the future.

WHAT IS GEOLOGY

Geology is the study of the Earth, the materials of which it is made, the structure of those materials, and the processes acting upon them. It includes the study of organisms that have inhabited our planet. An important part of geology is the study of how Earth’s materials, structures, processes and organisms have changed over time.

GEOLOGY AS A CAREER

Geologists work in a variety of settings. These include: natural resource companies, environmental consulting companies, government agencies, non-profit organizations, and universities. Many geologists do field work at least part of the time. Others spend their time in laboratories, classrooms or offices. All geologists prepare reports, do calculations and use computers.

  © Blogger templates GeoMotivator.Com by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP