Formula II: Pemidato Hebat (FPH II)

Apa khabar saudara? Moga sihat dan ceria hendaknya. Hari ini saya ingin menyambung Formula Pemidato Hebat (FPH). Baiklah, kita masuk ke Formula II. Sebelum itu saya ingin bertanya, adakah saudara sudah menjalankan latihan Formula I? Hehe...usah ditangguh-tangguh. Kita sering dengar kan bahawa `kerja yang ditangguh, tidak akan menjadi`. So, just do it. Formula II yang ingin saya ingin kongsikan adalah, RANGSANG ORGAN UCAPAN DAN LATIH SETIAP HARI.

Untuk makluman pembaca sekalian, formula ini saya cipta sendiri berdasarkan pengalaman saya sebagai Pendebat Universiti. Saya tidak merujuk mana-mana buku. Jikalau ada persamaan itu adalah secara kebetulan. Saudara, dengan cara merangsang dan melatih organ ucapan kita setiap hari, akan menghasilkan satu pengucapan yang petah dan fasih. Sekarang, apakah itu organ ucapan? Baiklah, saya senaraikan sebahagian sahaja iaitu seperti lidah (pangkal, tengah dan hujung), bibir, gigi, gusi, lelangit (keras dan lembut) dan peti suara.

Yakin dan percayalah pada saya bahawa, tanpa kesemua organ ini sudah pasti kita tidak akan dapat bercakap dengan baik apatah lagi berpidato. Malahan salah satu sahaja daripada banyak organ ini tidak berfungsi, seni pengucapan kita akan pincang. Persoalan sekarang adalah, bagaimana merangsang dan melatih organ-organ ini. Kaedahnya mudah sahaja, apabila bercakap pastikan kita mainkan fungsi semaksima mungkin setiap organ yang berkenaan. Saya ambil satu contoh iaitu bibir. Peranan bibir adalah untuk membentuk bunyi yang keluar daripada mulut kita agar dapat menghasilkan sebutan yang betul.

Jadi kita tidak perlu malas untuk membuka bibir dengan sempurna apabila bercakap. Misalnya apabila kita menyebut perkataan 'untuk', pastikan bibir kita muncung ke depan. Dengan cara ini, sebutan kita akan sempurna. Baiklah, bagaimana melatih bibir ini? Salah satu caranya adalah melakukan bubbling technique. Lakukan setiap pagi, tengahari, petang dan malam. Latihan ini bisa melembutkan bibir. Bibir yang keras adalah satu masalah untuk memiliki sebutan yang petah dan fasih. Sekarang saudara sudah jelas kan? Diharapkan macam itulah ye.

Sebagai umat Islam, cara yang terbaik untuk merangsang dan melatih organ ucapan adalah dengan memperbanyakkan membaca Al-Quran. Dengan membaca Al-Quran bertajwid, mahu atau tidak kita mesti menggunakan semua organ ucapan itu. Sebab itu, dalam sejarah ketamadunan Islam kita pernah mendengar riwayat mengatakan bahawa manusia yang paling fasih dan petah adalah Muhammad Bin Abdullah (Nabi Muhammad SAW). Faktor ini adalah salah satu penyebab baginda disenaraikan sebagai orang yang paling berpengaruh di dunia oleh sarjana barat Michael H. Hart. Walaupun baginda itu tidak pandai membaca dan menulis tapi baginda menerima Al-Quran itu daripada Allah SWT melalui perantaraan malaikat Jibril AS dan kefasihan baginda mengungkapkan ayat-ayat suci itu pastinya tiada tandingan.

Sehinggakan baginda bukan sahaja seorang yang selalu 'membaca' Al-Quran tapi akhlak baginda itupun digelar sebagai "Al-Quran yang berjalan". Baiklah, Bagi yang bukan beragama Islam boleh juga berlatih tanpa membaca Al-Quran iaitu dengan cara memahirkan diri dengan menyebut dengan betul huruf jawi dari Alif hingga Ya. Saudara, saya tidak berniat menerangkan tentang formula ini secara lebih terperinci lagi kerana saya berhasrat menulis buku tentang ini. Sebagai makluman, sekarang masih dalam proses penulisan. Formula ini adalah cebisan daripada tulisan saya. Akhir kata, selamat mencuba...

Formula I: Pemidato Hebat (FPH I)

Saudara, seni pengucapan merupakan salah satu elemen penting di dalam komunikasi seluruh makhluk ciptaan Allah SWT khususnya kita sebagai manusia. Bermula sejak seseorang itu dilahirkan hinggalah ia menghembuskan nafas yang terakhir, seni pengucapan memainkan peranan yang amat penting. Tidak terkecuali mereka yang istimewa seperti orang bisu. Mereka juga perlu kepada seni pengucapan cuma kaedahnya berbeza dengan manusia normal. Walau apa profesion kita, untuk cemerlang wajib kuasai seni pengucapan. Tidak kira samada anda seorang individu, ayah/ibu, ketua kampung, pelajar sekolah, guru, jurutera, doktor, peguam dan apatah lagi sebagai pemimpin negara. Seni pengucapan yang baik akan menjamin komunikasi kita berkesan seterusnya tercapailah hasrat dan tujuan kita dengan lebih mudah.

Justeru, pada kali ini saya akan berkongsi tentang Formula I Pemidato Hebat (FPH I). Apapun, saya hanya menyentuh dari aspek kepetahan dan kefasihan semasa berhujah lantaran pemidato hebat bukan hanya dinilai dari segi ini sahaja tetapi banyak lagi aspek yang lain. Saudara, apa yang kita ucapkan samada dalam hati atau diungkapkan melalui kata-kata, semua ini bermula dari pemikirian kita. Apa yang kita fikir, itulah yang kita akan ucapkan. Ini bersesuaian dengan sifat biologi manusia yang sistemnya dikawal oleh bahagian otak. Sehubungan itu, PERLU KESERASIAN DI ANTARA OTAK DAN LIDAH KITA. Apabila keserasian ini dimiliki, inysa-Allah pengucapan kita akan lebih petah dan fasih. Keserasian ini akan dapat dibina melalui Formula I Pemidato Hebat (FPH I) iaitu, latihan. Latihan ini amat mudah tapi agak sukar dikuasai tanpa kesungguhan. Baiklah, saya jemput pembaca sekalian untuk mencuba latihan di bawah:Latihan 1: Sebutkan (usahakan untuk menyebut sesempurna mungkin setiap perkataan tersebut) ayat di bawah dengan perlahan dan tingkatkan kelajuannya semaksimum mungkin.

"ULAR LARI LURUS, LURUS LARI ULAR"


Sebagai langkah awal, sebutkan ayat tersebut sebanyak 100 kali sehari di depan cermin tanpa melihat teks.


Latihan 2: Baca (usahakan menyebut dengan sesempurna mungkin setiap huruf tersebut) 26 huruf abjad secara terbalik tanpa melihat teks.

Ramai yang boleh membaca dari A-Z dengan lancar. Tapi berapa ramaikah yang boleh membacanya secara terbalik dari Z-A dengan pantas. Sila cuba latihan ini.Z Y X W V U T S R Q P O N M L K J I H G F E D C B A
Selamat mencuba...

Tip Motivator: Bagaimana Nak Istiqamah?

Saudara, walau apa cita-cita kita, walau apa impian kita dan walau apa misi perjuangan kita, ia pasti akan berhadapan dengan kehancuran dan kegagalan. Kendati pun dengan usaha yang keras dan bermatian-matian. Kegagalan dan kehancuran ini berlaku disebabkan TIDAK ADA ISTAQAMAH DALAM PERJUANGAN. Amalan yang sedikit tetapi berterusan lebih Allah SWT sukai daripada amalan yang banyak tetapi hanya dilakukan sekali. Dua pernyataan ini cukup bermakna jika kita sanggup menghalusinya. Kebanyakan kita berlumba-lumba dalam mengejar kebajikan. Hal ini bukanlah sesuatu yang negatif bahkan positif dan amat wajar. Persoalannya adalah bagaimana kita dapat mempertahankan sesuatu amalan sehingga mencapai tahap istiqamah.

Tubuh badan kita sebagaimana yang kita semua maklum terbina atas tiga komponen utama: jasad, akal dan ruh. Jasad selalu senang dengan keenakan nafsu. Akal cenderung menganalisis dan terjana dengan pembacaan dan dapat diwajarkan dengan hujah yang rasional. Ruh pula berkehendak kepada makanan kejiwaan dan lazimnya bertentangan dengan kehendak jasad. Namun begitu kita tidak perlu terlalu bimbang kerana ruh yang berkait rapat dengan iman jika sudah 'berdamai' dengan akal maka jasad mahu tidak mahu terpaksa 'surrender', menurut kehendak ruh dan akal. Sesungguhnya iman yang baik akan menjadi penasihat kepada diri dan akal.Pun begitu kita harus bijak menundukkan jasad kita kerana dalamnya terdapat tiga jenis ego: ego ibu bapa, ego dewasa dan ego kanak-kanak. Ego ibu bapa selalu menekan, mengkritik dan menghukum. Ego kanak-kanak selalu merengek, mengalah dan cepat merajuk. Kedua-duanya akan didamaikan oleh ego dewasa yang bersifat rasional dan tidak berat sebelah.Baiklah, ke pokok perbincangan: menjadikan amalan kita istiqamah.

Apabila kita hendak meningkatkan amalan kita ke satu tahap yang lebih tinggi misalnya jika dahulu hanya baca Surah Al-Kafirun dalam solat sekarang berhajat membaca surah-surah lain yang lebih panjang. Atau kita hendak menambah amalan baru yang sebelum ini tidak pernah kita buat misalnya kita tidak pernah bangun solat malam atau melazimkan membaca Ma'thurat Kubra dan sekarang kita mahu melakukannya.Jika kaedah yang kita gunakan bersifat 'segera' maka dengan segera jugalah kita akan meninggalkan amalan tersebut atau menghentikan usaha kita. Kenapa? Apabila kita hendak berubah tidak kira sama ada menambah atau membuang sesuatu ke dalam atau daripada diri kita, kita cuba mengubah sistem diri kita secara keseluruhan. Oleh itu hati-hati kerana silap langkah tidak mustahil kita akan mengalami kelumpuhan sistem, 'system breakdown'.

Cara yang dapat kita gunakan, mulakan dengan sedikit dan jarakkan. Misalnya hanya baca Ma'thurat Kubra pada hujung minggu atau hanya pada hari Sabtu/Ahad. Hafal satu ayat Quran sahaja dalam masa seminggu sebelum tambah ayat baru. Jangkamasanya, biarkan samapai amalan ini mendarah daging, sehingga kita tidak betah duduk hujung minggu jika tidak membaca Ma'thurat Kubra. Dan jangan pula menambah banyak-banyak amalan serentak. Sesungguhnya perubahan yang kecil itu indah kata Dato’ Dr. Mohd Fazilah Kamsah.Cabarannya memang ada. Pertama, ego ibu bapa akan mengkritik jika kita tidak lancar menghafal atau tersengguk-sengguk membaca Ma'thurat Kubra. Barangkali ada bisikan dalam minda kita yang berkata, "Kamu ni teruk. Orang lain tidak susah begini. Kamu memang tak mampu."Biarkan dia, teruskan usaha kita. Katakan, "Sekarang saya baru bermula, beri saya peluang untuk cuba lagi sehingga saya jadi baik." Kedua ialah ego anak yang memberontak.

Bisikannya mungkin,"Apa yang kamu buat ni? Bukankah sekarang masa untuk main bola/ jumpa kawan..." Pujuk dia. Katakan padanya,"Ya, kita main lepas ini. Kita jumpa kawan kemudian. Sekejap saja, ya."Cabaran ketiga dan rasanya paling besar dan berbahaya adalah kombinasi nafsu dan syaitan. Ketika kita mula rasa selesa dengan amalan baru yang kita tambah, kecenderungan kita adalah meningkatkannya ke tahap seterusnya dengan segera. Misalnya daripada menghafal satu ayat seminggu, kita tingkatkan kepada lima ayat seminggu atau lebih. Daripada membaca Ma'thurat Kubra seminggu sekali, kita gagahkan untuk buat setiap hari. Adakah salah? Tidak, tetapi bahaya!Kenapa bahaya? Apabila kita cuba memaksa diri kita ke tahap kedua tergesa-gesa, bayangkan kita cuba makan dengan menyumbat suapan kedua dan ketiga sebelum suapan pertama benar-benar masuk ke dalam sistem kita.

Apa yang berlaku? Kita ada potensi untuk tercekik dan kesannya kita akan tersedak dan tidak mustahil muntah. Apabila muntah, bukan suapan kedua dan ketiga sahaja yang keluar, suapan pertama ikut ternyah dari sistem kita. Nah... di sinilah syaitan akan mainkan peranannya.Nafsu yang tidak sabar mendorong kita tergesa-gesa berubah dan apabila kita gagal, syaitan akan bisikkan,"Kau memang tak mampu, tak usahlah hendak berlebih-lebih. Cukuplah dengan dirimu sekarang, kau sudah baik.” Akhirnya kita pun balik ke takuk lama, 'back to square one'. Jangan kita lupa syaitan bukan sahaja mengajak kita berbuat jahat bahkan dia menghalang kita berbuat baik. Seperti kita amar makruf nahi mungkar, dia amar mungkar nahi makruf dan syaitan memang sangat istiqamah dengan kerjanya.Oleh itu setiap kali nafsu kita berkobar-kobar hendak ke tahap yang kedua atau ketiga, tekan-tekan dulu perasaan itu, biar diri kita terus 'bernafsu' hendak mengerjakan amal. Misalnya jika kita cuba menetapkan membaca semuka al-Quran setiap hari. Jika timbul nafsu hendak membaca dua muka surat, jangan! Supaya esok diri kita tidak sabar-sabar hendak membaca semuka lagi al-Quran kerana diri kita tahu kita hanya akan baca semuka sahaja.

Jika belum stabil kita sudah membaca muka kedua, jangan terkejut jika esok kita hendak mengajak diri kita membaca al-Quran dia akan memberikan alasan, "Kan semalam dah baca dua muka, dah 'cover' untuk hari ni. Esok sajalah..."Biarlah jika setahun atau dua tahun kita hanya membaca ma'thurat kubra pada hujung minggu sebelum menambah membacanya dua kali seminggu asalkan amalan itu meresap dalam sistem kita sehingga tidak dapat dinyahkan lagi bahkan menjadi keperluan diri kita. Sesungguhnya hanya akan mudah jika dimudahkan Allah. Oleh itu sama-samalah kita bermohon agar Allah menjadikan kita orang yang istiqamah dan lebih daripada itu ikhlas beribadah kepadaNya, tidak sekadar hendak memuaskan ego kita bahawa kita hebat. Wallahu a'lam.

Sumber: Ubahsuai daripada http://rinaldimunir/wordpress.com

Kalimah `ALLAH` Menurut Perspektif Psikologi

Interesting Findings About Islam

This is about the latest report of a Netherlands Psychologist, Vander Hoven. REPORT: Vander Hoven, a psychologist from Netherlands, announced his new discovery and repeating the word ALLAH both on patients and on normal persons. The Dutch professor confirms his discovery with studies and research applied on many patients over a period of three years. Some of his patients were non-Muslims, others do not speak Arabic and were trained to pronounce the word "ALLAH" clearly; the result was great, particularly on those who suffer from dejection and tension. Al Watan, a Saudi daily reported that the psychologist was quoted to say that Muslims who can read Arabic and who read the Quran regularly can protect themselves from psychological diseases.

The psychologist explained how each letter in the word "ALLAH" affects healing of psychological diseases. He pointed out in his research that pronouncing the first letter in the word "ALLAH" which is the letter (A: Alif), released from the respiratory system, controls breathing. He added that pronouncing the velar consonant (L: Lam) in the Arabic way, with the tongue touching slightly the upper part of the jaw producing a short pause and then repeating the same pause constantly, relaxes the aspiration. Also, pronouncing the last letter which is the letter (H: Ha) makes a contact between the lungs and the heart and in turn this contact controls the heart beat.

What is exciting in the study is that this psychologist is a non-Muslim, but interested in Islamic sciences and searching for the secrets of the Holy Quran.

Interesting Findings
Check this out, very interesting findings of Dr. Tariq Al Swaidan might grasp your attention. Dr.Tarig Al Swaidan discovered some verses in the Holy Qur'an that mention one thing is equal to another, i.e. men are equal to women.

Although this makes sense grammatically, the astonishing fact is that the number of times the word man appears in the Qur'an is 24 and number of times the word woman appears is also 24, therefore not only is this phrase correct in the grammatical sense but also true mathematically, i.e. 24 = 24.

Upon further analysis of various verses, he discovered that this is consistent throughout the whole Qur'an, where it says one thing is like another. See below for astonishing result of the words mentioned number of times in Arabic Qur'an.

1. Dunia (one name for life) 115. Akhirat (one name for the life after this world) 115.
2. Malaika (Angels) 88 . Shayteen (Satan) 88.
3. Life 145.... Death 145.
4. Benefit 50... Corrupt 50.
5. People 50... Messengers 50.
6. Eblees (king of devils) 11. Seek refuge from Eblees 11.
7. Museebah (calamity) 75. Thanks 75.
8. Spending (Sadaqah) 73. Satisfaction 73.
9. People who are mislead 17. Dead people 17.
10. Muslimeen 41. Jihad 41.
11. Gold 8. Easy life 8.
12. Magic 60. Fitnah (dissuasion, misleading) 60.
13. Zakat (Taxes Muslims pay to the poor) 32. Barakah (Increasing or blessings of wealth) 32.
14. Mind 49. Noor 49.
15. Tongue 25. Sermon 25.
16. Desite 8. Fear 8.
17. Speaking publicly 18. Publicising 18.
18. Hardship 114.... Patience 114.
19. Muhammed 4. Sharee'ah (Muhammed's teachings) 4.
20. Man 24. Woman 24.
21. And amazingly enough have a look how many times the following words appear:
Salah 5, Month 12, Day 365, Sea 32, Land 13. Sea + land= 32+13=45. Sea= 32/45*100=71.11111111%. Land = 13/45*100 = 28.88888889%. Sea + land =100.00%. Modern science has only recently proven that the water covers 71.111% of the earth, while the land covers 28.889%.

Is this a coincidence? Question is that Who taught Prophet Muhammed (PBUH) all this?Reply automatically comes in mind that ALMIGHTY ALLAH taught him this. As the Qur'an also tells us this.


Sumber: After www.zaharuddin.net
Related Posts with Thumbnails

WHAT DOES GEOLOGIST DO

Geologists work to understand the history of our planet. The better they can understand Earth’s history the better they can foresee how events and processes of the past might influence the future.

WHAT IS GEOLOGY

Geology is the study of the Earth, the materials of which it is made, the structure of those materials, and the processes acting upon them. It includes the study of organisms that have inhabited our planet. An important part of geology is the study of how Earth’s materials, structures, processes and organisms have changed over time.

GEOLOGY AS A CAREER

Geologists work in a variety of settings. These include: natural resource companies, environmental consulting companies, government agencies, non-profit organizations, and universities. Many geologists do field work at least part of the time. Others spend their time in laboratories, classrooms or offices. All geologists prepare reports, do calculations and use computers.

  © Blogger templates GeoMotivator.Com by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP