Diberikan Betis, Nak Peha. Diberikan Peha, Nak...?


Apa khabar pembaca GMC sekalian? Saya doakan moga sihat dan ceria hendaknya di samping orang tersayang. Rasanya, sudah agak lama saya tidak mengemaskinikan blog ini. Bukan disengajakan, tapi dihambat dengan pelbagai kesibukan dan termasuk memberikan sedikit komitmen untuk memajukan blog Suara Anak Marudu (SAM). Sebenarnya blog ini baru diwujudkan dengan kerjasama beberapa orang anak tempatan Kota Marudu yang terdiri daripada pelbagai latarbelakang bangsa, agama, tempat, fahaman politik dan kepakaran. Uniknya blog ini adalah kerana, walaupun terdapat pelbagai perbezaan tapi sidang redaksi SAM tetap boleh bersatu di atas nama `kesederhanaan` demi membela nasib rakyat di Kota Marudu yang suatu masa dulu terkenal dengan dengan kemiskinannya. Mungkin juga sehingga kini? Pada umumnya, blog ini diwujudkan untuk menjadi satu medan bersuara khususnya anak-anak kelahiran Kota Marudu. Bersuara khususnya tentang permasalahan rakyat di daerah ini agar dapat diselesaikan oleh pihak-pihak yang berkenaan. Jika ingin mengetahui perkembangan terkini Kota Marudu, blog ini adalah yang terbaik untuk anda (sila klik di sini).

Baik... kita tinggalkan iklan itu sebentar. Kita pergi kepada pokok perbincangan. Saudara, kita selalu dengar, "diberikan betis nak peha...". Rasanya tidak perlu saya menerangkan maksudnya. Saya yakin saudara pun mengetahuinya. Cuma, saya ingin kaitkan peribahasa ini dengan sebuah cerita pendek berkenaan dengan seorang manusia yang bekerja sebagai tukang batu bernama Ali. Yang mahu menjadi makhluk terkuat di muka bumi (kerjaya sebagai tukang batu ini ada kaitan sedikit-sebanyak dengan Ahli Geologi dalam bidang tukul menukul batu).

Ceritanya macam ini... di sebuah kawasan pergunungan, Ali sedang menukul kaki gunung bagi mendapatkan bongkah-baongkah batu untuk dijual. Sedang si Ali khusyuk menukul batu tiba-tiba sang matahari memancarkan cahayanya dengan begitu terik. Ali berasa amat kepanasan. Lalu, dengan sifat tamak yang ada pada Ali, dia bermohon pada Allah SWT untuk menjadikan dirinya sebagai matahari. Kerana dia merasakan matahari itu lebih kuat daripadanya. Allah SWT makbulkan, Ali pun menjadi matahari.

Ali dengan sombongnya mengeluarkan cahayanya sehingga memanaskan tukang-tukang batu yang lain. Tidak semena-mena, sekumpulan awan pun lalu. Apa lagi, cahaya si Ali pun terhalang dek awan yang lalu itu. Si Ali rasa dirinya tercabar dan tidak hebat lagi. Lantas dia berdoa lagi supaya dirinya yang sekarang matahari ditukarkan kepada awan. Dimakbulkan. Kini dia boleh mengalahkan si matahari.

Dalam keadaan dia ketawa terbahak-bahak umpama orang yang baru menang nombor ekor, TOTO (tipu orang tiada otak) ha ha ha, tiba-tiba dia merasakan dirinya bergerak. Rupanya, angin sedang bertiup dan menggerakkan si Ali ke sana-sini. Seperti biasa, Ali masih tidak berpuas hati. Tidak cukup dengan betis dia nak yang lebih atas lagi. Tanpa melengahkan masa Ali berdoa minta dijadikan angin. Dimakbulkan juga.

Dengan menggunakan kegagahannya, dia melanggar semua awan yang menghalangnya. Si Ali merasakan dialah yang paling kuat dan berkuasa kini. Tiba-tiba di satu sudut, pergerakannya terhalang oleh satu tembok yang besar. Apabila dilihat sekitar, rupa-rupanya tembok itu adalah gunung yang ditukulnya sewaktu menjadi tukang batu dahulu.

Justeru, dengan tidak memikir panjang lagi dia berdoa agar ditukarkan daripada angin menjadi gunung. Dengan sifat pemurahNya, dimakbulkan juga permintaannya itu. Kini Ali menjadi gunung yang gah berdiri menjadi pasak bumi. Dengan hati yang haloba, dia melihat sekitar permukaan bumi dengan angkuhnya. Lalu dia menjerit, "... ha ha ha! akulah yang paling perkasa di muka bumi ini!!!..." Gayanya berucap umpama presiden Amerika Syarikat yang baru menang pilihanraya.

Dalam keasyikannya mengalunkan intonasi ucapannya yang ala-ala Presiden Soekarno itu, tiba-tiba terasa semacam ada `semut` menggigit kakinya. Apabila ditoleh, rupa-rupanya kakinya sedang ditukul oleh si tukang batu. Alangkah menyesalnya dia... rupanya si tukang batu itu adalah lebih kuat dan berkuasa daripadanya. Tidak lama lagi gunung itu akan rata dikerjakan oleh si tukang-tukang batu tadi. Tapi... pada masa ini, menyesalpun tidak berguna lagi. Kerana, Allah SWT tidak lagi mendengar doanya. Menangislah si Ali yang kini menjadi gunung menanti saat-saat kemusnahan...

Saudara, demikianlah ceritanya. Apa yang saya faham maksud peribahasa itu adalah, bahawa kita tidak pernah puas dengan apa yang kita ada sekarang (walaupun itulah sebenarnya yang terbaik). Kita inginkan sesuatu yang `lebih` berbanding yang sedia ada. Saya percaya, rata-rata manusia mempunyai sifat seperti ini. Ada baik dan buruknya mempunyai sifat tersebut. Buruknya adalah, orang tamak selalu rugi bagai anjing dengan bayang-bayang. Baiknya pula adalah kita akan terdorong untuk sentiasa berusaha dan berdoa untuk menjadi yang terbaik. Dengan syarat!!! pastikan perubahan itu didasarkan kepada sifat bersyukur dan redha dengan takdir yang Allah SWT tentukan buat kita. Ingat!!! Jangan menjadi seperti orang diberikan betis, nak peha. Siapa tahu pehanya berkurap, ha ha ha. Okey............ semoga ada manfaatnya untuk anda! dan juga untuk saya. Jumpa lagi...Nota: Cerita asal bagi post ini telah diubahsuai secara bebas oleh penulis, tapi tetap memelihara asas jalan cerita dan seni penulisannya.

No comments:

Related Posts with Thumbnails

WHAT DOES GEOLOGIST DO

Geologists work to understand the history of our planet. The better they can understand Earth’s history the better they can foresee how events and processes of the past might influence the future.

WHAT IS GEOLOGY

Geology is the study of the Earth, the materials of which it is made, the structure of those materials, and the processes acting upon them. It includes the study of organisms that have inhabited our planet. An important part of geology is the study of how Earth’s materials, structures, processes and organisms have changed over time.

GEOLOGY AS A CAREER

Geologists work in a variety of settings. These include: natural resource companies, environmental consulting companies, government agencies, non-profit organizations, and universities. Many geologists do field work at least part of the time. Others spend their time in laboratories, classrooms or offices. All geologists prepare reports, do calculations and use computers.

  © Blogger templates GeoMotivator.Com by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP